Elsweide is voor mijn gezin en ik een verborgen parel in Arnhem die niet veel mensen kennen. Hoewel wij met heel veel plezier wonen, wordt Elsweide gekenmerkt door uitgestrekte asfaltwegen en de bestrate parkeerplaatsen.
Dit alles maakt de wijk snel en efficiënt toegankelijk, maar het zorgt ook voor een aantal uitdagingen, vooral wanneer het regent. De meeste straten en parkeerplaatsen zijn bekleed met asfalt, wat handig is in droge periodes, maar tijdens hoosbuien ontstaat al snel wateroverlast. Doordat het regenwater nergens goed kan wegstromen, blijft het vaak op de straten staan, wat leidt tot plassen en ondergelopen (voor)tuinen. Dit probleem wordt versterkt door de schaarse aanwezigheid van groen in de wijk: er is nauwelijks ruimte voor bomen, gras of andere natuur die het water zou kunnen opnemen en afvoeren.
Deze situatie roept bij mij en ook andere bewoners die ik op straat in de wijk spreek, de wens op om iets aan de wijk te veranderen. Wij zouden graag zien dat er meer groen wordt toegevoegd en dat de huidige verharding van de buurt plaats maakt voor duurzamere en groenere oplossingen. Bijvoorbeeld, de parkeerplaatsen, die nu grotendeels uit stenen of asfalt bestaan, zouden vervangen kunnen worden door grasdoorlatende stenen. Deze stenen laten het regenwater door de ondergrond zakken, zodat het niet meer op het oppervlak blijft staan. Dit zou niet alleen helpen om wateroverlast te verminderen, maar ook bijdragen aan een meer natuurlijke uitstraling van de wijk.
De voordelen van deze aanpak zijn veelzijdig. Naast het feit dat het regenwater efficiënter kan worden afgevoerd, zou het vervangen van asfalt door grasdoorlatende stenen ook de temperatuur in de wijk kunnen verlagen. Asfalt en beton nemen namelijk veel warmte op, waardoor de buurt 's zomers vaak als een hitte-eiland aanvoelt. In tegenstelling tot asfalt absorberen gras en stenen veel minder warmte, wat ervoor zorgt dat de omgeving koeler aanvoelt en het leefklimaat aangenamer wordt. Dit zou met name in de warme zomers een verbetering zijn.
Er is ook ruimte voor meer groen, zoals bomen en struiken, die niet alleen het water beter kunnen opnemen, maar ook bijdragen aan een aangenamere sfeer. Bomen tussen de parkeerplaatsen zouden de wijk niet alleen visueel verfraaien, maar ze bieden ook schaduw, wat de hete zomers draaglijker maakt. Het idee is dat de wijk door deze veranderingen een duurzamere uitstraling krijgt – een wijk die niet alleen praktisch is, maar ook uitnodigt tot meer buitenleven.
Het vervangen van asfalt door grasdoorlatende stenen is overigens geen nieuw concept. Ik hoef niet uit te leggen dat andere wijken en steden waar dit al is toegepast, de resultaten vaak positief zijn. Niet alleen is het regenwater daar beter afgevoerd, maar de buurt kreeg er ook meer karakter door de toevoeging van groen.
Er is dus veel te winnen bij het verduurzamen van Elsweide. Het herinrichten van de wijk met grasdoorlatende bestrating, meer bomen en het vervangen van asfalt door meer natuurlijke materialen zoals in Sonsbeek en het Spijkerkwartier is gedaan, zou niet alleen de wateroverlast verminderen, maar ook bijdragen aan een aangenamere leefomgeving. Het zou de wijk kunnen transformeren in een groene oase die bestand is tegen de extremen van het klimaat, die tegelijkertijd zorgt voor een betere waterhuishouding en een mooiere, koelere plek om te wonen.